Kudeed's Blog.Com THE WINNER

Pemanasan Global Kesan Kepada Kita

RAMAI mengeluh cuaca sekarang semakin panas. Kepanasan matahari semakin terik terutama pada tengah hari. Mereka turut mengaitkan kemungkinan kepanasan itu balasan kepada manusia kerana sering melakukan kerosakan di muka bumi.

Pandangannya itu mungkin benar dan tidak tetapi apa yang nyata kerosakan yang dilakukan manusia ke atas bumi memang tidak dapat dinafikan sejak berabad lalu. Penebangan hutan secara tidak terkawal, pencemaran industri, penggunaan bahan bakar fosil secara berleluasa dan pelepasan gas rumah hijau antara contoh ‘kerosakan’ yang dilakukan manusia hingga memberi kesan terhadap bumi.

Berdasarkan laporan Panel Antara Kerajaan Mengenai Perubahan Iklim (IPCC), suhu dunia diramal meningkat daripada 1.1 darjah Selsius kepada 6.4 darjah Selsius antara 1990 dan 2100. Jika ramalan itu menjadi kenyataan, bumi akan semakin panas dalam tempoh seabad lagi dan mungkin tidak selamat lagi. Ini berikutan pemanasan global mempunyai banyak kaitan dengan pelbagai bencana alam. Kenaikan suhu itu boleh mencairkan ais di kutub dan meningkatkan paras air laut. Risiko banjir besar boleh berlaku jika perkara itu berlaku, malah beberapa kepulauan kecil boleh tenggelam. Beberapa kawasan lain yang beriklim panas pula menerima taburan hujan yang banyak tetapi tanah di situ menjadi lebih cepat kering disebabkan penyejatan air yang berlaku dengan cepat. Kerosakan akan berlaku ke atas tanaman dan haiwan menyebabkan bekalan makanan berkurangan di beberapa tempat di dunia.

Akhbar melaporkan kajian terbaru IPCC mendapati suhu purata Malaysia dianggarkan meningkat antara 0.6 darjah Selsius hingga 4.5 darjah Selsius menjelang 2060. Kajian itu turut menyebut kawasan pantai dan penempatan seluas 1,200 kilometer persegi akan tenggelam jika langkah pencegahan awal diabaikan berikutan pemanasan global yang menyebabkan peningkatan paras laut.

Dalam ucapan perasmian Forum Kesan Pemanasan Global Ke atas Strategi Pengairan di Malaysia, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Azmi Khalid, dilaporkan berkata secara kasar, senario pemanasan global dijangka meningkatkan suhu 4.5 darjah Selsius dengan pengurangan 10 peratus hujan sekali gus mengurangkan kadar penerimaan air antara 13 peratus dalam musim tengkujuh dan 53 peratus musim kemarau. “Peningkatan aras laut pula mampu menghasilkan gelombang ganas yang mengancam garis pantai dan struktur hakisan pantai, pemusnahan zon penampan paya bakau yang mengakibatkan kerosakan habitat asli serta kehidupan akuatik seperti ketam, ikan, udang, flora dan fauna. “Cendekiawan juga menganggarkan lebih ramai orang akan terkena penyakit atau mati kerana tekanan cuaca panas dengan wabak penyakit yang biasa ditemui di daerah tropika seperti disebabkan nyamuk atau haiwan pembawa penyakit lain,” katanya.

Kebimbangan sama turut disuarakan Pengarah Hal Ehwal Iklim Universiti Malaya (UMCCA), Profesor Dr Khairulmaini Osman Salleh, ketika membentangkan kertas kerja Fenomena El Nino di Masjid Kariah Sikamat, Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini. Beliau berkata, suhu bumi yang kian meningkat mengakibatkan kehidupan menghadapi satu ancaman besar berikutan berlakunya bencana alam lebih kerap dengan tempoh semakin meluas. Menurutnya, sebanyak 95 peratus punca suhu bumi yang semakin meningkat itu mempunyai kaitan dengan aktiviti manusia, terutama membabitkan penggunaan bahan bakar fosil. “Sejak 10 tahun kebelakangan ini, manusia semakin terancam berikutan bencana kerap berlaku. Taufan, banjir, kemarau dan wabak penyakit berkaitan alam sekitar semakin kerap dan ancamannya bertambah meluas. “Senario pemanasan global turut menggiatkan kesan El Nino, terutama membabitkan kejadian kemarau dan banjir. El Nino akan mempengaruhi iklim dunia mengakibatkan sesetengah tempat kemarau manakala sesetengah lagi banjir,” katanya. Beliau berkata, El Nino merujuk kepada pemanasan tempatan di pinggir Peru dan Equador di Amerika Selatan serta perubahan suhu permukaan laut di Lautan Pasifik Khatulistiwa. “El Nino berlaku dalam selangan tiga ke tujuh tahun apabila suhu permukaan laut di bahagian barat Lautan Pasifik jatuh beberapa darjah Selsius manakala di timur Lautan Pasifik naik beberapa darjah Selsius. Tempoh berlaku El Nino antara 12 hingga 18 bulan merangkumi permulaan, pertumbuhan, kematangan dan kereputan. “Kejadian itu adalah peristiwa semula jadi di Lautan Pasifik dan kebiasaannya selepas El Nino, La Nina atau musim sejuk atau musim biasa akan datang,” katanya yang juga Profesor Jabatan Geografi Universiti Malaya. El Nino yang berlaku pada 1997 dan 1998 dikatakan paling besar pada kurun ke-20 apabila suhu permukaan lautan naik lima hingga enam darjah Selsius. “Pada 2006, El Nino tidak kuat, bagaimanapun ia bukan bermakna kejadian lebih besar tidak boleh berlaku tetapi kita tidak tahu bila masanya kerana teknologi sekarang hanya mampu meramal untuk jangka masa pendek. “Lebih membimbangkan, trend kejadian El Nino sejak 50 tahun kebelakangan ini menunjukkan sifat peningkatan suhu permukaan laut,” katanya. Dr Khairulmaini berkata, pengkaji juga bimbang dengan pola kejadian El Nino yang semakin bertambah kuat dan tidak dapat menjangkakan bila ia akan berlaku. Menurutnya, berdasarkan maklumat terkini, ramalan mendapati kekuatan El Nino menurun sehingga lewat Mac ini saja. “Selepas itu kita tidak tahu, mungkin ia seteruk 1997 atau lebih buruk lagi kerana senario kepanasan bumi yang semakin meningkat.

Peristiwa semula jadi itu akan memberi kesan kepada kesihatan, pertanian, perhutanan, sumber air, pinggir laut dan ekosistem serta habitat,” katanya. Menurutnya, kesedaran mengenai ancaman itu perlu disampaikan kepada masyarakat supaya mereka bersedia dan dapat bertindak berdasarkan keadaan tertentu. “Masyarakat perlu diingatkan supaya berhati-hati dan bersedia menerima kesan El Nino. Masalah komunikasi dan tindakan susulan perlu diatasi agar orang ramai sedar dan mampu bertindak jika berada dalam situasi tertentu,” katanya.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Murtadza Ahmad, pula berpendapat, doa adalah persediaan terbaik dalam menghadapi apa jua ujian Allah seperti bencana alam. “Rasulullah sendiri membuktikan bahawa solat, doa dan dengan izin Allah, masalah kemarau dan banjir dapat diatasi,” katanya. Menurutnya, maksud Surah al-Taghabun 64:11 iaitu ‘Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah maha mengetahui akan tiap-tiap sesuatu’ memberi kesimpulan nyata kepada umat Islam. “Umat Islam perlu kembali mentaati agama dan menjauhi maksiat. Melakukan ibadat berterusan dan banyak berdoa kepada Allah dalam menghadapi ujian,” katanya.

Bagi Penulis, Isu Pemanasan Global atau Global Warming perlu diambil berat bagi setiap manusia sejagat yang ada di dunia ini. kita perlu bendung fenomena ini dari berlaku pada kita ATAUPUN terhadap anak atau cucu cicit dan keturunan kita nanti. Bumi kita dah menderita akibat kekejaman kita dan sifat tamak kita terhadap bumi kita ini. Jadi.. fikir-fikirkanla…(by Mohd.Firdaus)

Reddit This
Share on Facebook
Post on Twitter
Share on Google+

341 Comments

 1. sye nk cari ttg berape bnyk mm taburan hujan dlm satu hari cause nk wat folio geog

 2. sye nk cari ttg berape bnyk mm taburan hujan dlm satu hari cause nk wat folio geog

 3. pemanasan golbal membolehkan kehilangan khaznnah bumi…menyababkan genarasi masa dapan tidak akan menikamati keindahan bumi yang semula jadi ini…olel yang demekiaa marila kita sama-sama untuk menegani pemanasan global ini…dengan cara pendidikan mahupun secara motavasia…

 4. kesedaran rakyat malaysia dan amnya masyarakat dunia sukar ditingkatkan. Hanya 3/10 rakyat malaysia yang yang prihatin kepadaisi-isu alam sekitar. rakyat malysia perlu meneroka dan mempelajari sendiri mengunakan tenaga nuklear sebagaimana korea dan jepun… oleh itu kita haruslah menjadi contoh kepada generasi akan datang.

 5. boleh x senaraikan kesan pemanasan global terdap bangunan..

 6. apa akn jadi terhadap manusia, flora dan fauna jika suhu bumi akn terus menigkat?

 7. sy cdg nk wat tesis utk sarjana ttg perubahan iklim. da siapa2 blh cdgkn skop yg menarik dan boleh sy kaji ttg perubahan iklim di malaysia?

 8. tlg trgkn ksan rumah hijau yg blaku di malaysia dlm tmpoh 10 thn ini..

 9. sy nak tau apkah kaitan kesan rumah hijau terhadap pemanasan global??tolong terangkan yer……..

 10. Persoalan saya ialah Masalah Dunia?? dan apa kesan dia
  kepada masyarakat or komuniti..

 11. pmanasan global jga bleh mncetuskan prgaduhan..akibat drpada cuaca terik yg bleh mmbutkan seseorg itu mrasa trtekan..jka smakin bnyk prgaduhan yg brlaku,mka sesebuah ngara itu akn mnjadi smakin hura-hara..mka marilah kta brsama-sama mnjga alam skitar..dmi kpentingan dri sndri dn jga org lain..fkirkanlah nsib gnerasi msa dpan..!

 12. Reply to:
  APE LG… MATI AR….

 13. xda kesan len kha?
  x cukup information pake powerpoint

 14. ada.lupikir la sendiri

 15. x cukup la….
  bhan tok wt presentation x cukup lar…
  x de lgi pnjang ker??

 16. nxt tyme bgi yg pnjang skit k…..
  nk wat presentation x cukup lr…

 17. Reply to: dayah
  crik kt tolok hujan skola mu…

 18. saya cadangkan kite wat satu kempen besar besaran utk rakyat malaysia. bia mreka thu betapa pentingnya alam sekitar, flora, fauna dalam kehidupan sedunia kita…kan3???

 19. Reply to: saya sokong 100%

 20. Reply to:rai
  lau nk byk2 p lah hang carik sndr…da e2 jee yang tmampu nk bg….baek hang p libry carik buku rujukan…

 21. pemanasan global ni dsbbkan kntut lmbu sbenarnya….korang tak tau ke???

 22. bdk KG PASIR POYO BAJET BAGUS BOSIA BDR TAHU TAK MUKA LEMBU

 23. SIAPAKAN AQ UNTK MENCINTA MU

 24. Reply to:budak kg pasir poyo jew aznor bosia

 25. MUKA mcm BOSIA JALAN KG PASIR

 26. MUKA mcm BOSIA JALAN KG PASIR

 27. Reply to: mane g-mac twu????yew kew??

 28. Reply to:
  POYO BAJIK BAGUS

 29. Reply to:
  bajek BAGUS

 30. terima kasih lor,, artikel ni dpt la bantu sesikit tok wat presentation…………

 31. manfaatkan apa yg anda baca daripada artikel ni…(”,)

 32. Btl2
  aku sokong…

 33. Boleh saya dapatkan maklumat lengkap mengenain kesan global warming kerana sy dan beberapa rakan diarahkan untuk mengkaji mengenai global warming.tQ

 34. Boleh saya dapatkan maklumat lengkap mengenain kesan global warming kerana sy dan beberapa rakan diarahkan untuk mengkaji mengenai global warming.tQ

 35. good in4mation..

 36. thnx..
  dpt jd in4mation yg bag0s utk wat penulisan spm sok..

 37. com4,

 38. boleh membantu dalam membuat thesis 4 muet aq , ,
  xbnyk xpe, asal ada , ,-”^_^”-, ,

 39. boleh membantu dalam membuat thesis 4 muet aq , ,
  xbnyk xpe, asal ada , ,-”^_^”-, ,

 40. boleh membantu dalam membuat thesis 4 muet aq , ,
  xbnyk xpe, asal ada , ,-”^_^”-, ,

 41. 6qv89p

 42. saya sangat suka nilah………!!!!!!!!!!!!!!

 43. Reply to:boleh berikan saya power point tak untuk punca2 pemanasan global ini dan langkah2 untuk mengatasi ya,sebsb saya ada exm ne…

 44. Reply to:boleh berikan saya power point tak untuk punca2 pemanasan global ini dan langkah2 untuk mengatasi ya,sebsb saya ada exm ne…

 45. wow…banyak sye dapat dri blog….mari kita manfaat kerja sekolah sewaktu cutiii

 46. gud in4mation…

 47. this good for student

 48. thanks….dapatlah saya ambil idea untuk buat assigment…

 49. Posted on I’ve been absent for a while, but now I remebmer why I used to love this site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 50. still confusing….but thank q coz im thinking about it now…so complete…

 51. akhirnya aku dapat idea……

 52. thanks for share

 53. thanks for your share guys

 54. wow,damm good post

 55. IZUd5e I think this is a real great blog. Fantastic.

 56. Thank you for your blog article.Really thank you! Keep writing.

 57. I am so grateful for your article post.Really thank you! Will read on…

 58. Very good blog.Thanks Again. Keep writing.

 59. Great, thanks for sharing this post.Much thanks again. Really Cool.

 60. wow, awesome blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

 61. Awesome blog article.Much thanks again. Much obliged.

 62. wow, awesome blog post.Really thank you! Really Cool.

 63. I cannot thank you enough for the blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

 64. Im obliged for the article.Really thank you! Want more.

 65. KJM3lz Very informative blog post.Much thanks again. Will read on…

 66. Really appreciate you sharing this article post.Really thank you! Much obliged.

 67. Im obliged for the blog.Really thank you! Awesome.

 68. Thanks again for the post.Thanks Again.

 69. I am so grateful for your article.Much thanks again. Fantastic.

 70. I truly appreciate this blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

 71. Very good post.Really thank you! Great.

 72. I am so grateful for your blog.Really thank you! Cool.

 73. Very neat blog article.Much thanks again. Great.

 74. Thanks a lot for the article post.Really looking forward to read more. Want more.

 75. Major thanks for the blog article.Thanks Again. Will read on…

 76. Looking forward to reading more. Great article.Much thanks again. Keep writing.

 77. Thank you for your article. Fantastic.

 78. I am so grateful for your blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

 79. tocWze Thanks so much for the article post. Fantastic.

 80. I am so grateful for your post.Really thank you! Fantastic.

 81. I am so grateful for your article.Really thank you! Cool.

 82. I really enjoy the article.Really looking forward to read more. Awesome.

 83. I cannot thank you enough for the blog. Will read on…

 84. Thanks-a-mundo for the post. Cool.

 85. I really liked your blog post. Much obliged.

 86. Very neat article.Much thanks again. Will read on…

 87. A round of applause for your blog article.Really thank you! Cool.

 88. MbAHiX Looking forward to reading more. Great article.Really thank you!

 89. 7J9saP I am so grateful for your article.Much thanks again. Want more.

 90. I really liked your blog post.Really thank you! Fantastic.

 91. RsuEpb F*ckin' amazing issues here. I am very satisfied to peer your article. Thank you a lot and i am having a look forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 92. Im thankful for the blog.Thanks Again. Cool.

 93. I really enjoy the blog post.Thanks Again. Keep writing.

 94. I loved your post.Thanks Again. Really Great.

 95. I really enjoy the post.Much thanks again. Cool.

 96. I appreciate you sharing this blog.Much thanks again. Keep writing.

 97. Thanks a lot for the blog.Really thank you! Fantastic.

 98. Im grateful for the article post.Much thanks again. Really Great.

 99. Looking forward to reading more. Great blog post.Really thank you! Cool.

 100. Im grateful for the article post. Great.

 101. Enjoyed every bit of your article post. Really Great.

 102. I really liked your blog.Really thank you! Cool.

 103. Fantastic post.Much thanks again. Really Great.

 104. I truly appreciate this post.Much thanks again. Want more.

 105. Thank you ever so for you post.Really looking forward to read more.

 106. I truly appreciate this blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 107. Hey, thanks for the post.Really thank you! Awesome.

 108. Appreciate you sharing, great blog post.Really thank you! Awesome.

 109. Hey, thanks for the blog article. Great.

 110. Im obliged for the blog.Thanks Again. Cool.

 111. I really enjoy the article.Much thanks again. Great.

 112. Im thankful for the blog article.Really thank you! Great.

 113. Looking forward to reading more. Great blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 114. Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Keep writing.

 115. I really liked your blog post.Much thanks again. Much obliged.

 116. Enjoyed every bit of your post.Thanks Again. Much obliged.

 117. Looking forward to reading more. Great article post. Will read on…

 118. Appreciate you sharing, great blog article.Really looking forward to read more.

 119. A round of applause for your article. Will read on…

 120. Very informative blog article.Really thank you! Great.

 121. Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Really Great.

 122. I appreciate you sharing this post.Much thanks again. Keep writing.

 123. Im thankful for the post.Much thanks again. Want more.

 124. I loved your blog post.Much thanks again.

 125. Thanks-a-mundo for the article post.Much thanks again. Fantastic.

 126. A big thank you for your blog.Thanks Again. Keep writing.

 127. I loved your blog.Really looking forward to read more. Awesome.

 128. Thanks-a-mundo for the blog.Much thanks again. Great.

 129. Wow, great blog post. Much obliged.

 130. Major thankies for the article post. Awesome.

 131. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

 132. I value the article. Want more.

 133. Thanks so much for the blog post.Really thank you! Cool.

 134. Thanks a lot for the blog post.Really thank you! Want more.

 135. “Thank you for another fantastic blog. Where else could I get this kind of information written in such an incite full way? I have a project that I am just now working on, and I have been looking for such information� Regards�”

 136. My brother recommended I might like this web site. He was once totally right. This put up actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thank you!

 137. “It is really a nice and useful piece of info. I�m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.”

 138. “5 star article brilliant. I am new to blogging and you used a langauge I can understand”

 139. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very”

 140. “”Hi. I go through a few of one�s other posts and wished to understand in the event you would be interested in exchanging blogroll links?”

 141. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 142. “It is really a nice and useful piece of info. I�m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.”

 143. “hopefully this comment doesn�t appear multiple times (it appears to freeze once i try to post my comment.. not certain if it�s really posting), but all I truly wanted to say was great post and thanks for sharing.”

 144. “I cherished reading this article I will be sure to tell my close friends about this and hyperlink to it too. Thanks”

 145. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very”

 146. “Saw your Blog bookmarked on Reddit I really enjoy your blog and marketing tactic Investigate out my Farmville Guidebook in the event you get a moment”

 147. “Wonderful blog! I genuinely love how it is easy on my eyes and also the facts are well written. I am wondering how I may be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which ought to do the trick! Have a nice day!”

 148. “I always like to have a read about such things, my blog is related if you want to have a look round it please feel free. I have added yours to my bookmarks.”

 149. “”Hi. I go through a few of one�s other posts and wished to understand in the event you would be interested in exchanging blogroll links?”

 150. “This is a good, common sense article. Very helpful to one who is just finding the resouces about this part. It will certainly help educate me.”

 151. “hey there I just wanted to comment your blog and say that I really enjoyed reading your blog post here. It was very informative and I also digg the way you write! Keep it up and I�ll be back to read more soon mate”

 152. “This is very intreresting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post.”useful.”

 153. “Hi. I wanted to drop you a quick note to express my thanks. I�ve been following your blog for a month or so and have picked up a ton of good information as well as enjoyed the way you�ve structured your site. I am attempting to run my own blog but I think its too general and I want to focus more on smaller topics. Being all things to all people is not all that its cracked up to be.”

 154. “This is very intreresting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post.”useful.”

 155. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very”

 156. “I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!”

 157. “You built some beneficial details there. I did a look for within the matter and observed most folks will consent with your webpage.”

 158. “I have been examinating out a few of your posts and i must say pretty clever stuff. I will surely bookmark your website”

 159. “hey there I just wanted to comment your blog and say that I really enjoyed reading your blog post here. It was very informative and I also digg the way you write! Keep it up and I�ll be back to read more soon mate”

 160. “Hi. I wanted to drop you a quick note to express my thanks. I�ve been following your blog for a month or so and have picked up a ton of good information as well as enjoyed the way you�ve structured your site. I am attempting to run my own blog but I think its too general and I want to focus more on smaller topics. Being all things to all people is not all that its cracked up to be.”

 161. “As a Newbie, I am constantly exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you”

 162. “5 star article brilliant. I am new to blogging and you used a langauge I can understand”

 163. “I ve read some good stuff here Definitely worth bookmarking for revisiting”

 164. “You built some beneficial details there. I did a look for within the matter and observed most folks will consent with your webpage.”

 165. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 166. “Thanks for posting! I really enjoyed the report. I�ve already bookmark this article.”

 167. “Good blog, where did you come up with the knowledge in this piece of content? I??m glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.”

 168. “hi, this is the first time i visit here, your blog is very interesting. i really like it.”

 169. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 170. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 171. “Thanks for posting! I really enjoyed the report. I�ve already bookmark this article.”

 172. “Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?”

 173. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 174. “Perhaps this is one of the most interesting blogs that I have ever seen. Interesting article, Funny comment. Keep it up!”

 175. “Good blog, where did you come up with the knowledge in this piece of content? I�m glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.”

 176. “I cherished reading this article I will be sure to tell my close friends about this and hyperlink to it too. Thanks”

 177. “It appears that you�ve put a good amount of effort into your article and I demand a lot more of these on the web these days. I sincerely got a kick out of your post. I do not have a bunch to say in reply, I only wanted to register to say, good work!”

 178. “I had difficulty looking at this in Firefox but it works fine in IE. Anway, the content is good. I am very happy to have come across this.”

 179. “I�m typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I�m going to bookmark your site and keep checking for brand new information.”

 180. “I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don�t know what to say except that I have enjoyed reading.”

 181. “I just added your website on my blogroll. Really enjoyed reading through. Excellent information!”

 182. “You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren�t afraid to say how they believe. Always go after your heart.”

 183. “This is very intreresting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post.”useful.”

 184. “Real journalist work and helpful summary. It�s amazing how good quality info can be found in the dark alleys of the internet “

 185. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 186. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 187. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 188. “It is really a nice and useful piece of info. I�m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.”

 189. “You completed a few nice points there. I did a search on the topic and found nearly all folks will consent with your blog.”

 190. “Great stuff from you, man. Ive read your stuff before and youre just too awesome. I love what youve got here, love what youre saying and the way you say it. You make it entertaining and you still manage to keep it smart. I cant wait to read more from you. This is really a great blog.”

 191. “How did you make this template? I got a blog as well and my template looks kinda bad so people don�t stay on my blog very long.”

 192. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 193. “”Hi. I go through a few of one�s other posts and wished to understand in the event you would be interested in exchanging blogroll links?”

 194. “I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Thanks for the post.”

 195. “Wonderful blog! I genuinely love how it is easy on my eyes and also the facts are well written. I am wondering how I may be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which ought to do the trick! Have a nice day!”

 196. “hopefully this comment doesn�t appear multiple times (it appears to freeze once i try to post my comment.. not certain if it�s really posting), but all I truly wanted to say was great post and thanks for sharing.”

 197. “I hope you will keep updating your content constantly as you have one dedicated reader here.”

 198. “I permanently wanted to write on my site something like that. but I dont know how to start , I am so lucky found your blog site”

 199. “Hello there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends.”

 200. “You really make it seem so simple with your presentation but I find this topic before really hard to understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.”

 201. “5 star article brilliant. I am new to blogging and you used a langauge I can understand”

 202. “I discovered your weblog site on google and test just a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to studying more from you in a while!�”

 203. “It appears that you�ve put a good amount of effort into your article and I demand a lot more of these on the web these days. I sincerely got a kick out of your post. I do not have a bunch to say in reply, I only wanted to register to say, good work!”

 204. “I hope you will keep updating your content constantly as you have one dedicated reader here.”

 205. “I cherished reading this article I will be sure to tell my close friends about this and hyperlink to it too. Thanks”

 206. “I think you have a great page here� today was my first time coming here.. I just happened to find it doing a google search. anyway, good post.. I�ll be bookmarking this page for sure.”

 207. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 208. “I cherished reading this article I will be sure to tell my close friends about this and hyperlink to it too. Thanks”

 209. “I think you have a great page here� today was my first time coming here.. I just happened to find it doing a google search. anyway, good post.. I�ll be bookmarking this page for sure.”

 210. “hopefully this comment doesn�t appear multiple times (it appears to freeze once i try to post my comment.. not certain if it�s really posting), but all I truly wanted to say was great post and thanks for sharing.”

 211. “Good blog, where did you come up with the knowledge in this piece of content? I�m glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.”

 212. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.”

 213. “I discovered your weblog site on google and test just a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to studying more from you in a while!�”

 214. “I usually don�t post in Blogs but your blog forced me to, awesome work, stunning”

 215. “Helpful information. Lucky me I found your site accidentally, and I am shocked why this coincidence did not took place in advance! I bookmarked it.”

 216. “Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I�ll certainly return.”

 217. “An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers Reply “

 218. “Took me time to learn all of the comments, however I really enjoyed the article. It proved to be Very useful to me and I�m positive to all of the commenters here! It�s always nice when you can�t solely be told, but in addition entertained! I�m positive you had enjoyable penning this article.”

 219. “Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I�ll certainly return.”

 220. “Hi, very great web site you have made. I enjoyed reading this posting. I did want to publish a comment to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet.”

 221. “It is a great uplifting article.We are pretty much happy about your great work.You put genuinely very helpful details. Keep it up. Retain blogging. Aiming to reading the next post.”

 222. “Hi, very great web site you have made. I enjoyed reading this posting. I did want to publish a comment to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet.”

 223. “Saw your Blog bookmarked on Reddit I really enjoy your blog and marketing tactic Investigate out my Farmville Guidebook in the event you get a moment”

 224. “This is very intreresting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post.”useful.”

 225. “Hello there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends.”

 226. “I like the valuable information you provide in your articles. I�ll bookmark your weblog and check again here frequently. I�m quite certain I�ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!”

 227. My brother recommended I might like this web site. He was once totally right. This put up actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thank you!

 228. “I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don�t know what to say except that I have enjoyed reading.”

 229. “Hello blogger, good morning. Wonderful post. You have gained a new reader. Pleasee continue this awesome work and I look forward to more of your superb articles.”

 230. “I think this is one of the most important information for me. And im glad reading your article. Good job, cheers”

 231. “Oh my! Just delightful! Your writing manner is charming and the way you embraced the topic with grace is notable. I am intrigued, I make bold you are an expert on this subject. I am subscribing to your upcoming updates from now on.”

 232. “hopefully this comment doesn�t appear multiple times (it appears to freeze once i try to post my comment.. not certain if it�s really posting), but all I truly wanted to say was great post and thanks for sharing.”

 233. “I usually don�t post in Blogs but your blog forced me to, awesome work, stunning”

 234. “An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers Reply “

 235. “It appears that you�ve put a good amount of effort into your article and I demand a lot more of these on the web these days. I sincerely got a kick out of your post. I do not have a bunch to say in reply, I only wanted to register to say, good work!”

 236. “You completed a few nice points there. I did a search on the topic and found nearly all folks will consent with your blog.”

 237. “Hello blogger, good morning. Wonderful post. You have gained a new reader. Pleasee continue this awesome work and I look forward to more of your superb articles.”

 238. “You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!”

 239. “You got your point here, hehe, you surely did. In moments like this, I think that �the WEB� is the greatest invention of all human inventions. Or at least it�s most entertaining one!”

 240. “Hi, very great web site you have made. I enjoyed reading this posting. I did want to publish a comment to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet.”

 241. “That�s kinda amazing stuff. It�s weird how sometimes random Internet surfing can get me in places like this, where really cool things can be found. I�ll be back”

 242. “Hi, very great web site you have made. I enjoyed reading this posting. I did want to publish a comment to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet.”

 243. “It is a great uplifting article.We are pretty much happy about your great work.You put genuinely very helpful details. Keep it up. Retain blogging. Aiming to reading the next post.”

 244. “Thanks for the free info, good blog and I will be back again. Just thought I would let you know.”

 245. “I�m typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I�m going to bookmark your site and keep checking for brand new information.”

 246. “Took me time to learn all of the comments, however I really enjoyed the article. It proved to be Very useful to me and I�m positive to all of the commenters here! It�s always nice when you can�t solely be told, but in addition entertained! I�m positive you had enjoyable penning this article.”

 247. “Hello, this is my first time i visit here. I found so many interesting in your blog especially on how to determine the topic. keep up the good work.”

 248. “Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I�ll certainly return.”

 249. “I think this is one of the most important information for me. And im glad reading your article. Good job, cheers”

 250. “Interesting read perhaps the best article iv e browse today We learn everyday cheers to you”

 251. Blogging keeps me insane. Keep up all the positive work. I too love to blog. I found this one to be very informative

 252. “hi, excellent web blog, and a very good understand! one for my bookmarks.”

 253. Blogging keeps me insane. Keep up all the positive work. I too love to blog. I found this one to be very informative

 254. “You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!”

 255. “I like the valuable information you provide in your articles. I�ll bookmark your weblog and check again here frequently. I�m quite certain I�ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!”

 256. “Thank you for another fantastic blog. Where else could I get this kind of information written in such an incite full way? I have a project that I am just now working on, and I have been looking for such information� Regards�”

 257. “Hello, this is my first time i visit here. I found so many interesting in your blog especially on how to determine the topic. keep up the good work.”

 258. “You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren�t afraid to say how they believe. Always go after your heart.”

 259. “You really make it seem so simple with your presentation but I find this topic before really hard to understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.”

 260. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 261. “Perhaps this is one of the most interesting blogs that I have ever seen. Interesting article, Funny comment. Keep it up!”

 262. “You completed a few nice points there. I did a search on the topic and found nearly all folks will consent with your blog.”

 263. “hi, excellent web blog, and a very good understand! one for my bookmarks.”

 264. “Can I use part of your post in my website if I link you back?”

 265. “hi, this is the first time i visit here, your blog is very interesting. i really like it.”

 266. My brother recommended I might like this web site. He was once totally right. This put up actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thank you!

 267. “I usually don�t post in Blogs but your blog forced me to, awesome work, stunning”

 268. “You really make it seem so simple with your presentation but I find this topic before really hard to understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.”

 269. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 270. “You got your point here, hehe, you surely did. In moments like this, I think that �the WEB� is the greatest invention of all human inventions. Or at least it�s most entertaining one!”

 271. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 272. “I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!”

 273. “I hope you will keep updating your content constantly as you have one dedicated reader here.”

 274. Blogging keeps me insane. Keep up all the positive work. I too love to blog. I found this one to be very informative

 275. “Very efficiently written information. It will be helpful to anyone who usess it, together with myself.”

 276. “Very efficiently written information. It will be helpful to anyone who usess it, together with myself.”

 277. “Thanks for posting! I really enjoyed the report. I�ve already bookmark this article.”

 278. “Interesting read perhaps the best article iv e browse today We learn everyday cheers to you”

 279. “Hello, this is my first time i visit here. I found so many interesting in your blog especially on how to determine the topic. keep up the good work.”

 280. “Real journalist work and helpful summary. It�s amazing how good quality info can be found in the dark alleys of the internet “

 281. “Good blog, where did you come up with the knowledge in this piece of content? I??m glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.”

 282. “I�m typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I�m going to bookmark your site and keep checking for brand new information.”

 283. “Thanks for this, it was actually an useful stuff and I will look back here for some more soon”

 284. “I usually don�t post in Blogs but your blog forced me to, awesome work, stunning”

 285. “I recently came across your web site and have been reading along. I thought I would leave my very first comment. Nice blog! I will keep visiting this website very frequently.”

 286. “I had difficulty looking at this in Firefox but it works fine in IE. Anway, the content is good. I am very happy to have come across this.”

 287. “Can I use part of your post in my website if I link you back?”

 288. “Hello there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends.”

 289. “Can I use part of your post in my website if I link you back?”

 290. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 291. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 292. “Wonderful blog! I genuinely love how it is easy on my eyes and also the facts are well written. I am wondering how I may be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which ought to do the trick! Have a nice day!”

 293. “Took me time to learn all of the comments, however I really enjoyed the article. It proved to be Very useful to me and I�m positive to all of the commenters here! It�s always nice when you can�t solely be told, but in addition entertained! I�m positive you had enjoyable penning this article.”

 294. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 295. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.”

 296. “I just added your website on my blogroll. Really enjoyed reading through. Excellent information!”

 297. “Wonderful blog! I genuinely love how it is easy on my eyes and also the facts are well written. I am wondering how I may be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which ought to do the trick! Have a nice day!”

 298. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very”

 299. “Resources like the one you mentioned here will be very useful to me! I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very”

 300. “Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I�ll certainly return.”

 301. “Good blog, where did you come up with the knowledge in this piece of content? I??m glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.”

 302. “Great stuff from you, man. Ive read your stuff before and youre just too awesome. I love what youve got here, love what youre saying and the way you say it. You make it entertaining and you still manage to keep it smart. I cant wait to read more from you. This is really a great blog.”

 303. “An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers Reply “

 304. “It is a great uplifting article.We are pretty much happy about your great work.You put genuinely very helpful details. Keep it up. Retain blogging. Aiming to reading the next post.”

 305. “I permanently wanted to write on my site something like that. but I dont know how to start , I am so lucky found your blog site”

 306. “I ve read some good stuff here Definitely worth bookmarking for revisiting”

 307. “You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren�t afraid to say how they believe. Always go after your heart.”

 308. “It appears that you�ve put a good amount of effort into your article and I demand a lot more of these on the web these days. I sincerely got a kick out of your post. I do not have a bunch to say in reply, I only wanted to register to say, good work!”

 309. “I have been examinating out a few of your posts and i must say pretty clever stuff. I will surely bookmark your website”

 310. “You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren�t afraid to say how they believe. Always go after your heart.”

 311. “hi, this is the first time i visit here, your blog is very interesting. i really like it.”

 312. “I hope you will keep updating your content constantly as you have one dedicated reader here.”

 313. “Hi, very great web site you have made. I enjoyed reading this posting. I did want to publish a comment to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet.”

 314. “Thanks for this, it was actually an useful stuff and I will look back here for some more soon”

 315. “Hello there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends.”

 316. “Cool post! How much stuff did you have to look up in order to write this one? I can tell you put some work in.”

 317. “hey there I just wanted to comment your blog and say that I really enjoyed reading your blog post here. It was very informative and I also digg the way you write! Keep it up and I�ll be back to read more soon mate”

 318. “Hi, very great web site you have made. I enjoyed reading this posting. I did want to publish a comment to tell you that the design of this site is very aesthetically sweet.”

 319. “You really make it seem so simple with your presentation but I find this topic before really hard to understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.”

 320. “I discovered your weblog site on google and test just a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to studying more from you in a while!�”

 321. “I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don�t know what to say except that I have enjoyed reading.”

 322. “I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don�t know what to say except that I have enjoyed reading.”

 323. “I always like to have a read about such things, my blog is related if you want to have a look round it please feel free. I have added yours to my bookmarks.”

 324. “I think this is one of the most important information for me. And im glad reading your article. Good job, cheers”

 325. “Hi. I wanted to drop you a quick note to express my thanks. I�ve been following your blog for a month or so and have picked up a ton of good information as well as enjoyed the way you�ve structured your site. I am attempting to run my own blog but I think its too general and I want to focus more on smaller topics. Being all things to all people is not all that its cracked up to be.”

 326. “Good blog, where did you come up with the knowledge in this piece of content? I??m glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.”

 327. “Just saying thanks will not just be sufficient, for the tremendous lucidity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any updates.”

 328. “Thanks for posting! I really enjoyed the report. I�ve already bookmark this article.”

 329. “hi, excellent web blog, and a very good understand! one for my bookmarks.”

 330. “I always like to have a read about such things, my blog is related if you want to have a look round it please feel free. I have added yours to my bookmarks.”

 331. “It is really a nice and useful piece of info. I�m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.”

 332. “Hello, this is my first time i visit here. I found so many interesting in your blog especially on how to determine the topic. keep up the good work.”

 333. “Helpful information. Lucky me I found your site accidentally, and I am shocked why this coincidence did not took place in advance! I bookmarked it.”

 334. TCsXRu This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere and to sex in particular. Short but very precise info Appreciate your sharing this one. A must read article!

 335. “Thank you for another fantastic blog. Where else could I get this kind of information written in such an incite full way? I have a project that I am just now working on, and I have been looking for such information� Regards�”

 336. “Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I�ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!”

 337. “”Hi. I go through a few of one�s other posts and wished to understand in the event you would be interested in exchanging blogroll links?”

 338. 1eDhfa of the subjects you write related to here. Again, awesome web site!

 339. “I have been examinating out a few of your posts and i must say pretty clever stuff. I will surely bookmark your website”

 340. LBvapS Really enjoyed this article post.Really thank you! Fantastic.

 341. OoAlRv Music began playing when I opened up this web page, so annoying!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This blog is powered by tBlog